AKTUELAN PREGLED SVEMIRSKOG VREMENA U SUNCEVOM SISTEMU

Go down

AKTUELAN PREGLED SVEMIRSKOG VREMENA U SUNCEVOM SISTEMU

Post by Admin on Sun Jun 07, 2015 2:42 am


AKTUELAN PREGLED SVEMIRSKOG VREMENA ZA POSLEDNJA TRI DANA


IZVOR: NOAA SPACE ENVIROMENT CENTER

Admin
Admin

Posts : 242
Join date : 2015-02-10

View user profile http://solarna-istrazivanja.bigforumpro.com

Back to top Go down

Re: AKTUELAN PREGLED SVEMIRSKOG VREMENA U SUNCEVOM SISTEMU

Post by Admin on Mon Jun 08, 2015 1:02 am

KAKO NASTAJU SVEMIRSKE VREMENSKE PRILIKE?

Najveci uticaj na svemirske vremenske pörilike ima nasa najbliza zvezda Sunce. Ono stalno emituje zracenje i naelektrisane cestice u svemir - Suncani vetar. Da bi te cestice prevalile put od 150 miliona kilometara od Sunce do Zemlje potrebemlja poseduje magnetno polje, ona nije bez zastite izlozena Suncevom vetru. Kada dodju do Zemlje, cestice sa Sunca bivaju skrenute od Zemljine magnetosphere i kruze oko nje. Posledice su da medjusobna dejstva izmedju magnetnog polja Suncevog vetra i magnetnog polja Zemlje, induciraju elektricne oluje, koje dovode do toga da igle kompasa na Zemlji podrhtavaju. To znaci da pravac i jacina Zemljinog magnetnog polja na tlu su podlozni jakim kratkim promenama. Ovaj fenomen se naziva geomagnetna oluja.


Najsnaznije geomagnetne oluje su prouzrokovane koronalnim izbacajima mase sa Sunca. To su ogromni oblaci plazme koji imaju u sebi magnetno polje i oni su izbaceni sa Sunca. Kroz svemir se krecu brzinom i do 1 miliona kilometara na sat. Najbrzi od njih dodju do Zemlje za manje od jedan dan. Kada stignu na Zemlju, mogu na delu koji je osvetljen Suncem da tako jako zbiju magnetosferu, da se geostacionarni sateliti na visini od 36,000 km) iznenada nadju izvan zastitnog omotaca magnetosfere. Najjace turbulence svemirskog vremena, kao sto je polarna svetlost, nastaju „stapanjem“ magnetnih polja koronalnog izbacaja sa Zemljinom atmosferom.


U vezi sa koronalnim izbacajima mase, pojavljuju se cesto i energetske eksplozije, kao i eksplozije zracenja na Suncu. Pri tome dolazi u lokalnim oblastima Sunca, najcesce u blizini Suncevihh fleka do kratkotrajnih intenzivnih osvetljenja. Pojacanje zracenja je najjace na ultravioletnim i rentgenskim talasnim duzinama. To dovodi do sirenja Zemljine atmosfere, kao i do promene stepena jonizovanja u Zemljinoj atmosferi. Posledica toga su smetnje u putanjama satelita i u radiokomunikaciji. Eksplozije cestica se sastoje od visokoenergetskih protona, elektrona i teskih jona. Oni su zbog radioaktivnog zracenja opasnost za astronaut u svemiru, gde nisu zasticeni Zemljinom magnetosferom.


Admin
Admin

Posts : 242
Join date : 2015-02-10

View user profile http://solarna-istrazivanja.bigforumpro.com

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum