04 - KRETANJE SUNCA

Go down

Re: 04 - KRETANJE SUNCA

Post by Admin on Sun Mar 29, 2015 3:09 am


ZODIJAK

Posmatrano sa Zemlje sve planete, Mesec i Sunce prolaze tokom godine kroz  uzan pojas na nebu. Jos u staro vreme pojas je nazvan Zodijak. To je isečak nebeske sfere koji se prostire na oko 8 ugaonih stepeni ka severu i ka jugu oko ekliptike (projekcije zamišljene Sunčeve putanje na nebesku sferu). Na ovom pojasu se, sa izvesnim odstupanjima, nalaze projekcije 12 sazvežđa.


Admin
Admin

Posts : 242
Join date : 2015-02-10

View user profile http://solarna-istrazivanja.bigforumpro.com

Back to top Go down

Re: 04 - KRETANJE SUNCA

Post by Admin on Sun Mar 29, 2015 1:57 am


PRIVIDNO KRETANJE SUNCA

Nama na Zemlji izgleda da se Sunce krece a da Zemlja miruje. Posle 22. decembra Sunce jsvaki dan sve vise na nebu. To traje do 22. juna posle cega  je kulminacija Sunca sve bliza horizontu. Za godinu dana Sunce nacini pun krug oko Zemlje. Posto je Zemljina putanja elipticna, razdaljina Zemlje od Sunca se tokom godine menja, tj. Sunce nam je nekad blize, nekad dalje (od 147.100.000 km do 152.100.000 km). Shodno tome prividni precnik Sunca, kada nam je ono najblize iznosi 32`35", a 31`31" kada je najdalje od Zemlje (na srednjoj razdaljini je 32`01"). Prividni precnik Sunca utice na tip pomracenja Sunca.


Svetlosni zrak od Sunca do nase planete stigne za 499,012 sekundi ili za 8,3 minuta. Sa Zemlje je magnituda Sunca -26,8m i ono je 600. 000 puta sjajnije od punog Meseca. Ali apsolutna magnituda Sunca iznosi +4,83M. Sunce se krece po ekliptici. Na tom putu 21. marta Sunce preseca ekvator i seli se na severnu nebesku hemisferu. Ta tacka u kojoj Sunce sece ekvator prelazeci na sever zove se gama (g) tacka. Svoje ime dobila je u starom veku po zodijackom znaku sazvezdja Ovna jer je Sunce u ta davna vremena seklo ekvator dok je boravilo u ovom sazvezdju.Ova tacka se zove i prolecna tacka posto prolece pocinje sa dolaskom Sunca u tu tacku.


Danas, skoro dve hiljade godina kasnije, tacka preseka ekliptike i ekvatora se pomerila i nalazi se u sazvezdju Ribe. Usled precesije gama tacka se pomera retrogradno po ekliptici brzinom od 50" za godinu dana. Od gama tacke pocinje da se racuna rektascenzija. Posto se gama tacka krece po ekliptici to se i koordinate svih nebeskih tela vremenom menjaju.

U gama tacki rektascenzija Sunca je 0h, a deklinacija 0°.  Tri meseca kasnije, Sunce dospeva u najvisu tacku na nebu i njegova deklinacija je +23° 27`. To se obicno dogodi 22. juna. Tada je rektascenzija Sunca 6h. Zatim Sunce pocinje lagano da se spusta i 23. septembra dospeva u jesenju tacku. Tada je ono u ravni sa ekvatorom i deklinacija mu je 0°. Rektascenzija iznosi 12h. Nakon toga sledeca karakteristicna tacka je 22. decembra kada se Sunce za stanovnike severne Zemljine polulopte nalazi na najnizoj tacki. Deklinacija Sunca tada je -23° 27`, a rektascenzija 18h.

Admin
Admin

Posts : 242
Join date : 2015-02-10

View user profile http://solarna-istrazivanja.bigforumpro.com

Back to top Go down

04 - KRETANJE SUNCA

Post by Admin on Sun Mar 29, 2015 1:16 am


STVARNO KRETANJE SUNCA


Zemlja se okrece oko Sunca. Na tom putu oko Sunca Zemlja se istovremeno okrece i oko svoje ose. Tako napravi 365 takvih obrtaja ili rotacija dok jednom obidje Sunce. Ali osa oko koje Zemlja rotira ne stoji pod pravim uglom u odnosu na ravan putanje vec je malo nagnuta i zbog toga Sunce ne greje jednako obe Zemljine polulopte tokom cele godine. Zbog toga na nasoj planeti postoje razlicita godisnja doba. U toku godine Zemlja zauzima cetri karakteristicna polozaja u odnosu na Sunce.


21. mart. Tog dana za Zemljane Sunce izlazi tacno na istoku, a zalazi na zapadu. Dan i noc traju po 12 sati i jednaki su. Suncevi zraci padaju pod pravim uglom na Zemljin ekvator. To je dan prolecnog ekvinocijuma (lat. aequs = jednak, nox = noc) tj. dan prolecne ravnodnevice. Na celoj severnoj Zemljinoj polulopti pocinje prolece.

22. jun. Sunce gleda pravo u severnu povratnicu (najvisu paralelu do koje Sunce dolazi) i nalazi se u najvisoj tacki na nebu severne Zemljine polulopte. Taj dan se zove letnji solsticij (lat. sol= Sunce, sistere = stati) ili letnja dugodnevnica. Tada je dan najduzi u godini, a noc najkraca. Pocinje leto.

Leto se zavrsava 23. septembra. Tog dana Sunce izlazi na istoku, a zalazi na zapadu. Dan i noc su opet jednaki i traju po 12 sati. Pocinje jesen. Dan se zove jesenji ekvinocijum ili jesenja ravnodnevnica.

4) Posmatrano sa cele severne polulopte, 22. decembra Sunce se nalazi ispod ekvatora u najnizoj tacki i njegovi zraci padaju pod pravim uglom zimski povratnik. Pocinje zima. Noc je najduza u godini, a dan najkraci. To je dan zimskog solsticija ili zimske karatkodnevnice.

U slucaju prestupne godine navedeni datumi se pomeraju za jedan dan.

Brzina Zemlje nije tokom puta konstantna nego u proseku iznosi 29,79 km/s. Tom brzinom Zemlja prevali put od oko 950 miliona kilometara i obidje Sunce za 365.24219 dana sto je jedna tropska godina.

Admin
Admin

Posts : 242
Join date : 2015-02-10

View user profile http://solarna-istrazivanja.bigforumpro.com

Back to top Go down

Re: 04 - KRETANJE SUNCA

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum